Activiteiten

3 mei - Mauthausen

Bijzondere Mauthausen na ruim 10 jaar weer in Rhenen

 Bestel uw kaarten hier: mauthausenrhenen@gmail.com

Op woensdag 3 mei aanstaande, in de herdenkingstijd, zal de bijzondere Mauthausen liederencyclus na ruim 10 jaar weer uitgevoerd worden in de Gedachteniskerk in Rhenen.

Velen herinneren zich de voorstelling nog, die toen volle zalen trok. Door de theatrale setting wordt de uitvoering een indringende beleving voor zowel het publiek als de zangers. De liederen worden gebracht door een samengesteld projectkoor bestaande uit rond de honderd amateur zangers afkomstig uit de regio’s Rhenen en Wijk bij Duurstede. De zangers worden begeleid door een ensemple van professionele musici, alles onder muzikale leiding van dirigent Ronald de Haan.

De Mauthausen liederencylcus van de beroemde Griekse componist Mikis Theodorakis is gebaseerd op gedichten van diens vriend en Griekse dichter Iakovos Kambanellis. Kambanellis schreef ze naar aanleiding van zijn verblijf tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Mauthausen, een van de gruwelijkste concentratiekampen van Nazi Duitsland. Het resultaat is een cyclus van bijzondere, indringende liederen die de gruwelen en wanhoop van de oorlog en de kampen – met soms de nodige spot en dan weer met melancholie en zelfs vrolijkheid – afzetten tegen de schoonheid en de hoop van de liefde. Oorlog is van alle tijden en weer actueler dan ooit. Daarom worden de liederen dit keer afgewisseld met dagboekfragmenten van vluchtelingen.

De uitvoering wordt ingeleid door WO-II kenner en verteller Bernier Cornielje. Hij zal het publiek meenemen naar deze donkere periode en duistere plek uit onze geschiedenis.

De uitvoeringen in Rhenen zijn mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk uit Rhenen en Stichting De Inrichting uit Wijk bij Duurstede. Doel van de samenwerking is deze geschiedenis en daarmee haar slachtoffers in onze herinnering houden en het belang van vrede, vrijheid en menselijkheid in de herdenkingsperiode benadrukken.

Drie mei belooft een bijzondere avond te worden, die ook zeker een aanrader is voor jongeren die op een speciale manier stil willen staan bij oorlogen en bij oorlogsslachtoffers en vluchtelingen van toen en nu.

De ongeveer één uur durende voorstelling wordt tweemaal uitgevoerd, om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) en om 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur).

Toegangsprijs inclusief tekstboekje is 10 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen 5 euro.

Kaarten zijn vanaf 10 april verkrijgbaar via mailadres mauthausenrhenen@gmail.com, of voorafgaand aan de voorstelling in de Gedachteniskerk. Toegang is dan niet gegarandeerd.

Wij kunnen nog verkeersregelaars gebruiken! Aanmelding als vrijwilliger en overige vragen via: voorstelling@gedachteniskerkrhenen.nl.